ex voto


ex voto 1.0

afbeelding

Bron: stefano aria
( CC BY-NC-SA 2.0 )

voorwerp dat iemand in een heiligdom plaatst of ophangt, veelal om een gunst af te smeken of om voor een verkregen gunst te danken; votiefgeschenk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ex voto…

is een voorwerp

  • [Functie] dient om een gunst af te smeken of voor een verkregen gunst te danken of wordt geschonken naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid
  • [Plaats] wordt in een heiligdom geplaatst of opgehangen
  • [Voorbeeld of specimen] kan bestaan uit een geschonken kostbaarheid, uit de afbeelding van een lichaamsdeel waarvoor men genezing vraagt of heeft gekregen, uit een scheepsmodel als dank voor redding na schipbreuk enz.

    Algemene voorbeelden


    Een ex voto (uit het Latijn: krachtens een gelofte), is een (kunst)voorwerp dat wordt geplaatst bij een altaar of een heiligenbeeld in een bedevaartsoord, een kerk of een ander gewijd oord, als dank aan God of een heilige voor een verkregen gunst. Ze worden ook wel Votiefgaven genoemd of anathemata als ze uit de Klassieke Oudheid afkomstig zijn.

    http://lapagedagnes.wordpress.com/2012/05/31/volkskunst-ex-voto/,

    Het woord ex voto komt zoals verwacht uit het Latijn. Votum betekent gelofte en ex voto betekent dus letterlijk volgens gelofte. Het offervoorwerp krijgt hier dus de naam van de belofte. Ex voto's zijn dus offervoorwerpen die je in alle vormen en in alle materialen terugvindt. Het kan gaan om kostbare materialen maar evenzeer om zeer gewone (wegwerp)materialen, zoals was. Het voorwerp heeft echter haast altijd een onmiddellijke band met de belofte of de verkregen wens. Bijvoorbeeld een arm(pje) in was voor iemand met een reumatische aandoening in zijn arm [...]. En wie in kerken aan zee is geweest, zal ook al wel een vissersschip gezien hebben.

    http://users.telenet.be/guido.theys/Sprokkels/Ex-Voto%27s.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een morfologisch ex voto
    • een epigrafisch ex voto

    Een morfologisch ex voto heeft de vorm van het lichaamsdeel waarvoor genezing wordt gevraagd of werd verkregen (bijvoorbeeld een vrouw die na een lange periode van onvruchtbaarheid zwanger werd, offert een wassen of gipsen afbeelding van een baby) [...]. Ook geëmailleerde tegeltjes (epigrafische ex voto's) komen veel voor, soms hele wanden vol, gewoonlijk voorzien van een dankbetuiging, waarbij eventueel ook de verkregen gunst wordt genoemd. Op het ex voto staat dan soms de afkorting P.G.R. die voor pro gratia recepta staat.

    http://lapagedagnes.wordpress.com/2012/05/31/volkskunst-ex-voto/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding